dragonfly
Inlägg: 1
Blev medlem: tis apr 08, 2014 6:12 pm

Stigma

fre nov 22, 2019 5:53 pm

Jag anser att jag är väldigt öppen med min utmattningsdepression, diagnoser och självskadebeteende som jag lidit av under många år, att jag hjälper till att minska stigmat som omger psykisk ohälsa. Om jag pratar med människor så svarar jag gärna på frågor.
Häromdagen slogs jag dock av att stigmat även förser mig med en osynlig munkavel. Jag träffade en man på tåget och vi började prata. Han berättade att han skulle till sjukhuset för att delta i en stödgrupp för personer som genomgått en hjärtoperation och berättade ganska detaljerat om sina problem. Jag berömde sjukvården för deras utmärkta vård i den aktuella staden. På frågan "På vilket sätt har du erfarenhet av sjukvården?" svarade jag att jag är prematur (för tidigt född) och att min mamma hade bytt ut en höft. Jag sa ingenting om att jag led av psykisk ohälsa. Inte ett ord. Fast det egentligen var det jag ville säga. Det är inte nödvändigt att man delar med sig av alla detaljer givetvis men trots att vi berörde den psykiska ohälsan i samhället så sa jag inte att jag var en av de drabbade. Stigmat hindrar även mig från att prata om psykisk ohälsa. Ord som skamligt, privat, utelämnande, ingenting man pratar om offentligt kommer upp i huvudet. En rädsla att bli sedd som svag.
Men att kämpa med psykisk ohälsa kräver sådant mod och sån styrka. En dag hoppas jag att jag kan prata fritt utan en osynlig munkavel.
Det jag önskar att ni bär med er från det här inlägget är att ni inte är ensamma och att psykisk sjukdom är lika vanligt som somatiska sjukdomar.

Hummeldumm
Inlägg: 1027
Blev medlem: fre dec 09, 2011 12:45 pm

Re: Stigma

ons dec 18, 2019 1:30 pm

Vilket starkt och stärkande inlägg! Själv hade jag en period när jag var väldigt öppen men det slog tillbaka på mig själv och jag blev mer sluten igen. Det var väldigt befriande att berätta öppet men det kostade mig kompisar och troligtvis jobb. Idag är jag sjukpensionär p g a av mina diverse diagnoser. När folk frågar säger jag bara att jag gick in i väggen. Lite av on a need to know basis. Det är ju sant men det finns så mycket mer.

Hohaj
Inlägg: 1888
Blev medlem: lör jun 18, 2011 10:40 am

Re: Stigma

fre dec 27, 2019 11:26 pm

Tack för din fina önskan, dragonfly! Jag hade nog gjort samma sak som dig på tåget, men jag vet inte om jag hade gjort det av skam eller integritet eller både och. Det är trist att bli försedd med ofrivillig munkavle hur som helst, för psykisk ohälsa eller psykisk sjukdom borde inte vara något att skämmas över.

Hummeldumm, jag har också viss erfarenhet av att folk dragit sig undan. Det var när mitt lidande märktes tydligt på mig av olika anledningar.

Återgå till "Tankar, insikter & reflektioner"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst