Admin
Site Admin
Inlägg: 30
Blev medlem: lör aug 22, 2009 6:32 pm

Regler/ information

sön feb 18, 2007 1:29 am

På SHEDO-forum har vi valt att ha relativt mycket regler mot triggande material för att kunna vara till hjälp för så många som möjligt. Man måste inte alltid skriva glatt och positivt här, men tanken med SHEDO-forum är att vi vill uppmuntra till ett friskt liv, hjälpa till med att finna ljuspunkter och erbjuda en plats där man kan diskutera de tankar och känslor som kan stå emellan. Internet erbjuder en hel del andra forum där man kan diskutera sina problem och ”skriva av sig sin ångest”, därför ber vi användare att vända sig dit om man behöver beskriva sina allra mörkaste och destruktivaste tankar. För vi vet att de finns där. Vi vet att många av våra användare för en kamp varenda dag. Just därför kan vi tycka att det behövs någonstans där man också får glädjas och känna gemenskap utan att ha ”det sjuka” som gemensam nämnare. På SHEDO-forum är vår gemensamma nämnare att vi alla kämpar för någonting bättre.

Några saker man till exempel kan tänka på är:

• När man skriver om att man mår dåligt är det viktigt att framhäva känslor framför handlingar. Försök gärna sprida någon form av hopp genom att också berätta hur du löste situationen!

• Om den jobbiga situationen känns olösbar måste du ändå vara mottaglig för andras hjälp och stöd om du vill skriva om dina känslor här. Man får aldrig utsätta andra användare för en maktlös situation.

• Undvik alla former av siffror eller exakta detaljer kring sådant som vikt och destruktivitet, till och med när det bara är i dina tankar! Det kan vara bra att ha som regel att läsa igenom sitt inlägg två gånger och med eftertanke när man vet att man mår väldigt dåligt.


Ibland kanske någon moderator går in och tar bort några ord eller meningar som en del personer kan tycka var ganska harmlösa. Vi raderar inte enbart beskrivningar av självdestruktivitet utan även inlägg som blir alltför depressiva. Sådana inlägg kan visserligen inte tipsa någon om hur man skadar sig, men de kan framkalla jobbiga känslor även hos läsaren som kan göra henne extra mottaglig för ångest om hon är i en dålig period. Sådant vill vi undvika! I dessa fall behöver inte skrivaren ha dåligt samvete. Vi vet att de kan bli fel även när man tänker efter två gånger. Det finns inte exakta regler kring triggande material, den viktigaste regeln är SUNT FÖRNUFT och att det i slutändan är moderatorernas bedömning som gäller.

När moderatorerna har ändrat eller tagit bort ett inlägg skickar de alltid ett PM (personligt medelande) till användaren. För att underlätta arbetet för dem som sköter SHEDO-forum ber vi er att då och då kolla av ifall ni fått PM.
* PM:en hittar man överst till vänster på sidan, bredvid utloggningsfunktionen.

* Ett tips är att gå in på sin profil (User Control Panel i högra hörnet) och ställa in så man får en automatisk popup-påminnelse vid PM, så riskerar man inte att missa det.

* Endast Admins, Moderatorer och Mentorer kan skicka PM, det går alltså inte att svara på dem. Om du undrar över något kring ett PM du fått, maila SHEDO-forum på forum(at)shedo(punkt)org.


Här följer våra riktlinjer kring grövre triggermaterial.

INLÄGG SOM FÖLJS AV OMEDELBAR, TIDSBEGRÄNSAD AVSTÄNGNING


• Allvarliga hot, diskriminering och kränkning.

• Inlägg som innehåller material som är avsett som triggande (tex grova bilder eller beskrivningar av självskador med uppenbar avsikt att få andra att må dåligt).

• Inlägg som innehåller länkar till andra hemsidor som är avsedda att skada.


INLÄGG SOM FÖLJS AV EN TIDSBEGRÄNSAD VARNING


• Publicering av triggande bilder.

• Starka, detaljerade beskrivningar av självskador eller bantningsmetoder etc som inte var direkt menade att skada någon annan, men som ändå riskerar att ha gjort det.

• Inlägg som allvarligt bryter mot andra användares rätt till sin åsikt och att bli bemötta med respekt.

• Inlägg som uppmuntrar till destruktivt beteende.

• Inlägg som innehåller länkar till destruktiva sidor.

• Avskedsbrev eller hot om självskadande beteende eller självmord som leder till maktlöshet, oro och ångest hos andra användare.


INLÄGG SOM MODERATORER ÄNDRAR ELLER TAR BORT


• Inlägg som innehåller bantningstips, vikt- eller BMI-angivelser (eller andra ”sifferfällor”).

• Inlägg som enbart innehåller ”reklam” för egna hemsidor med innehåll som inte är relevant för ämnet som diskuteras, eller som bara är till för att locka besökare.

• Inlägg som oavsiktligt råkar innehålla för mycket detaljer om ätstört beteende, självskador eller annat destruktivt beteende (information som kan ”lära ut” fel saker till andra)

• Genomgående negativa, depressiva texter som riskerar att väcka negativa känslor hos andra användare.

• Inlägg som involverar information om läkemedel, då våra användare i allmänhet inte har kompetens nog att ge varandra råd kring detta. Vid undran om effekt och biverkan av olika läkemedel hänvisas till FASS på http://www.fass.se

• Dubbelpostningar. Varje inlägg får bara postas i ett forum, för att undvika att samma diskussion förs i flera trådar samtidigt. Eventuella dubbletter kommer att raderas.

REGLER KRING LÄNKAR, MAILADRESSER & ÖVRIGA KONTAKTUPPGIFTER

För att undvika att det skapas destruktiva kontakter är samtliga kontaktuppgifter (e-post, telefonnummer, hemsida etc.) som möjliggör privat kontakt mellan användare på forumet förbjudna. Av samma anledning är det inte tillåtet att annonsera om träffar anordnade av medlemmar på forumet.

I övrig är publicering av länkar och kontaktuppgifter är förbjudet om de ...

• ... uppmuntrar destruktiva handlingar (länkar till destruktiva hemsidor eller för att ta negativa kontakter med folk, tex bantningskompisar.)

• ... innehåller annonseringar där personer sökes för intervjuer eller delaktighet i arbeten och projekt. All annonsering ska gå via föreningens styrelse som enklast kontaktas via mail på adress info(at)shedo(punkt)org

• ... endast är till för att göra reklam. Länkar till användarnas privata bloggar eller hemsidor är tyvärr inte tillåtna, det blir en praktisk omöjlighet för moderatorer och admins att kunna överblicka huruvida det som skrivs där är konstruktivt eller ej.

• ... inte har någon relevans över huvudtaget (adresser som lämnas ut utan att syfte har angetts.).

OBS! Moderatorerna har rätt att ändra i/ flytta inlägg efter personlig bedömning och sunt förnuft. De har också möjlighet att låsa inlägg så att de ej kan besvaras, vid risk att annars råka stärka destruktivt beteende. Moderatorerna får göra egna bedömningar men arbetar tillsammans i grupp. Moderatorerna stöttar alltid varandra i de beslut som tas. Alla beslut tas dock alltid med omsorg om användarna och aldrig för att skada någon.

Återgå till "Kreativt forum"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster